Kategóriák
Egyéb kategória

Óvszer és síkosító

Az óvszer az egyik legnépszerűbb, széles körben elterjedt védekezési forma, amely helyes használata esetén hatékony védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben és a nem kívánt terhesség megelőzésére. A gumióvszer anyaga szerint lehet latex, poliuretán vagy poliizoprén (szintetikus latex) is, emellett széles a választék méret, falvastagság, szín, ízesítés és szerkezet tekintetében is.

Mi pontosan az óvszer?

Az óvszer, vagy más néven kondom olyan, legtöbbször latexből vagy poliuretánból készült fogamzásgátló eszköz, amely a szexuális aktus során csökkenti a nem kívánt terhesség kockázatát, továbbá a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben is védelmet jelent. Amennyiben előírásszerűen használjuk, az óvszer körülbelül 98%-os hatékonysággal véd a teherbeeséstől és a szexuális úton terjedő betegségektől.

Milyen szempontok szerint vásároljunk óvszert?

Az óvszerek széles méret- és típusválasztékban elérhetőek, ezért a vásárláskor különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a számunkra leginkább megfelelő változatot válasszuk a különféle óvszer fajták közül. Ez nemcsak a kényelmes használatot teszi lehetővé, hanem a védelem hatékonyságát is biztosítja.

Mit tegyünk az óvszer szakadása esetén?

A gumióvszerek sérülékeny anyagból készülnek, ezért felbontásakor óvatosan járjunk el, vigyázzunk, hogy vágóeszközökkel, éles körmökkel ne tegyünk benne kárt! Amennyiben észrevesszük, hogy az óvszer használat közben elszakad, hagyjuk abba az aktust, dobjuk el az elszakadt óvszert, és lehetőség szerint fontoljuk meg sürgősségi fogamzásgátló opciók alkalmazását!

A síkosítók használata, fajtái

A síkosító gélek használatával megkönnyíthetjük az együttlétet, és növelhetjük az érzékiséget és a kényelem élményét. A síkosítók között megkülönböztetünk: vízbázisú gélt, amely a legnépszerűbb típus, ami latex óvszerrel is használható; olajbázisú változatot, amely mérsékli a kidörzsölést, ugyanakkor csökkentheti az óvszer hatékonyságát; szilikonos síkosítót, amelyet masszázs gélként is használhatunk.