Kategóriák
Egyéb kategória

Derékfájásra gyógytorna vagy manuálterápia?

„Ha nem tornázok rendszeresen, akkor megint fájni fog a derekam.” Sokszor hallom ezt a tévhitet betegeim szájából – idézi fel szakértő kollégánk egy, a praxisában sűrűn előforduló esetet. Szabó Klára, a Sherlock Rehab gyógytornásza és manuálterapeutája fontosnak tartja ilyenkor mindig elmondani: ez egy hiedelem, amely akár megakadályozhatja a teljes gyógyulást is. Cikkünkben szakértőnk segítségével a manuálterápia és gyógytorna hasznosságának kérdését járjuk körül krónikus derékfájdalom esetén!

A derékfájás 2 fő csoportja

 • Specifikus: akut, amikor meghatározható elváltozás van (pl. sérv, törés, szűkület, tumor, gyulladás, gyöki nyomás, nyitott gerinc stb.).
 • Nem specifikus: az ok rejtve marad (a derékfájások 90%-a ide tartozik).

Derékfájás

Specifikus derékfájás kezelése

Ilyen esetben úgy kezeljük a derekat, mint egy sérülést, pl. mint amikor elvágjuk az ujjunkat, hagyjuk gyógyulni és segítünk közben neki a megfelelő technikákkal, beragasztjuk sebtapasszal és nem “feszegetjük” a sérült területet, amíg össze nem hegedt. Viszont amikor már meggyógyult a seb, újra elkezdjük használni az ujjunkat, ugyanúgy, mint ezt megelőzően és már nem is jut eszünkbe óvni többé.

Ilyenkor igazán hatékony a gyógytorna.
Az alábbi előnyös hatásai vannak:

 • vérkeringés fokozás
 • izomerősítés
 • stabilizálás
 • izomnyújtás
 • testtartás korrekció
 • helyes mozgástanulás

Gyógytorna

Léteznek hatásos módszerek, amikkel gyógyítani tudjuk a sérülést, csak néhányat kiemelve közülük:

 • McKenzie módszer: a megfelelő ismétlődő mozgásokkal segítjük helyére kerülni az elmozdult porckorongot.
 • Maitland manuálterápia: ízületi mobilizálás / manipulálás kézzel, speciális testhelyzetekkel.
 • Mulligan manuálterápia: Ismételt mozgást kérünk a fájdalmas irányban a terapeuta / páciens általi mozgástengely megváltoztatása közben.

Mckenzie

Amikor nem segít a gyógytorna

Ausztráliában végeztek egy tanulmányt, amelyben 154 beteg vett részt, akiknek legalább 12 hete fájt a derekuk. Két csoportra osztották őket:

 1. Gyógytorna csoport: azok az egyének tartoztak ide, akik először speciális funkcionális gyakorlatokat végeztek a derék izmaira, majd testtartás- és mozgáskontrollt tanultak.
 2. Placebo csoport: azok a betegek tartoztak ide, akik rövidhullámú elektromos és „elhangolódott” ultrahang kezelést kaptak a derekukra, úgy, hogy a készüléket bekapcsolták, de a kibocsátott dózist nem emelték meg.

Az vizsgálat eredményei szerint a gyógytornával sokkal egészségesebbnek érezték magukat a résztvevők és fejlődött a mozgékonyságuk is az első 2 hónapban, viszont nem csökkent jelentősen a fájdalmuk. Hosszú távon sem szűnt meg a fájdalom és nem lettek számottevően mozgékonyabbak, mint amit elértek az első 8 hét kezelést követően.

Nem specifikus derékfájdalom kezelése és manuálterápia

Sűrűn találkozunk olyan derékproblémával, amely nem magyaráz szöveti sérülés, ezért ilyenkor a gyógytorna önmagában nem hatékony. Ebbe a csoportba tartoznak bele, azok az esetek is, amikor korábbi sérülések okoznak a testben kompenzációkat és így keletkezik fájdalom a derékban. A fájdalom valódi oka sokkal távolabb is kereshető.

Rejtélyes

És ide sorolhatjuk azokat az eseteket is, amikor kiderül, hogy egy viszcerális (belső szervi) rendellenesség sugárzik ki a derék tájékra. Szerveink is tudnak kommunikálni velünk a mozgató rendszerünkön keresztül, ezt korábban nem is gondoltuk volna!

Az ilyen esetekben kiemelkedően indokolt, hogy végig gondoljuk és pontosan visszaemlékezzünk arra, hogy a fájdalmainknak milyen előjelei voltak korábban és mikor is kezdődtek. Ez néha komoly fejtörést okoz, de megéri a fáradalmakat, mert az ok-okozat megértése már félsiker a gyógyulás útján.

Lássuk, mit mond a tudomány a manuálterápiáról!

Egy másik tanulmányt idézünk, amely azt vizsgálta, hogy a manuálterápiának van-e azonnali fájdalomcsillapító hatása, valamin, ha párosítják gyógytorna kezeléssel, javíthatóak-e tartósan a mozgásfunkciók. A vizsgálatba 42 beteget vontak be.

Az pácienseket beosztották két csoportba:

 1. Manuálterápiás csoport: gerinc szegmentális manipulálást/mobilizálást kaptak és gyógytornáztak
 2. Kontroll csoport: tornagyakorlatokat kaptak, illetve elhangolt ultrahang kezelést

2 hónapon keresztül 8 kezelésen vettek részt. A manuálterápiás csoportnak javult a mozgása és kimutathatóan csökkent a fájdalma is.

 

Gyógytornával kombinált manuálterápia

Specifikus derékfájás esetén igen hatékonynak bizonyult a gyógytorna. Ha nem derül ki, hogy mitől fáj a derekunk tehát nem specifikus, akkor a gyógytorna segít abban, hogy jobban érezzük magunkat. Sajnos egyáltalán nem garantált, hogy minden panaszunk meg fog szűnni és ez nem a terápia vagy a beteg hibája. Ezekben az esetekben a legjobb megoldás a manuálterápiával kombinált gyógytorna.

Saját tapasztalataink is megerősítik a fentebb említett vizsgálatok eredményeit, legtöbbször a gyógytorna + manuálterápia párosítás segít a leghatékonyabban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük