Kategóriák
Egyéb kategória

Milyen fizetésekre számíthatunk mérnökként? Egy kis összesítés

Mérnökként az élet sokrétű. Sok izgalmas feladat vár minket a munkaerőpiacon, a lenagyobb változatosságban – lehet akár gépeket szerelni, minőségbiztosítani, PLC programozni, vagy akár lehet dolgozni technológiai tervezőként, kivitelezőként is. Mindegyik területnek megvannak a saját szépségei és kihívásai.

Hogyan lehet valaki mérnök?

Mérnök úgy válhat valakiből, hogy keményen tanul. Vannak felsőoktatási intézmények is, ahol lehet tanulni és különféle szakokat elvégezni – nagyon népszerű például a mechatronikai mérnöki vagy gépészmérnöki szak.

A képzés általában 3.5 éves, MSC képzéssel együtt általában 5.5 éves.

Miért kiemelkedően érdekes ez a szakma?

Azért, mert ahhoz, hogy valaki előre törjön, nem szükséges kiemelkedő szaktudás és teljesítmény. Hiszen hiányszakma, ezért könnyű munkát találni megfelelő szakértelem és tudás mellett. Nem kell Beethovennek lenni ahhoz, hogy valaki érvényesülni tudjon.

Mégis mennyi az annyi?

Nagyon változó, a cégek méretétől és a felelősségtől is függ, hogy ki mennyit kereshet mérnökként, de nettó 300.000 Ft alatt bejelentve sem találni már szakembert semmilyen feladatra. Vállalkozóként akár többet is lehet keresni. A mérnöki irodák bizony nem fizetnek rosszul, de ott is meg kell dolgozni pénzünkért.

Válasszunk-e más hivatást, ha már ráuntunk?

A legtöbben soha nem tudnak erre ráunni. De abba is nagyon fontos belegondolni, hogy más szakterülettel is lehet foglalkozni, ha az aktuális éppen nem jött be nekünk annyira. Egy idő után lehet váltani, ha szeretnénk, erre természetesen minden lehetőségünk megvan és adott. Emiatt is kiemelkedően jó szakma a mérnöki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük